Soddy

Frederick Soddy

V roce 1921 byla F. Soddymu udělena Nobelova cena za přínos v chemii radioaktivních látek a za výzkumy výskytu i povahy izotopů.

* 2. 9. 1877 Eastbourne, Velká Británie

+ 22. 9. 1956 Brighton, Velká Británie

Otec Soddyho byl anglickým obchodníkem. Soddy studoval na Univerzity College ve Walesu a na Merton College v Oxfordu, potom odešel na dvouletý studijní pobyt na univerzitu v Montrealu, kde pracoval pod vedením Rutherforda.

Po návratu do vlasti pracoval jako asistent Ramsaye na univerzitě v Londýně. Jako docent fyzikální chemie působil Soddy na univerzitě v Glasgowě a v Aberdeenu.

Jako profesor chemie pak působil na univerzitě v Oxfordu. Členem anglické akademie věd Royal Society v Londýně se stal Soddy v roce 1910.

vPočátek vědecké dráhy Soddyho byl zřejmě ovlivněn setkáním s Rutherfordem v Montrealu. Spolu zkoumali problémy radioaktivity a objevili zákon radioaktivního rozpadu.

Později Soddy s Rutherfordem zkoumali radiovou emanci a zjistili, že se mění na nový plyn - hélium. Tím vlastně dokázali přeměnu prvků při radioaktivním rozpadu.

Experimentem pak Soddy dokázal, že radium vzniká radioaktivním rozpadem uranu. K nejvýznamnějším Soddyho objevům patří objev izotopie v roce 1910. Soddy vyslovil předpoklad, že chemické prvky jsou směsí různých druhů atomů různé atomové hmotnosti, ale stejných chemických vlastností.

Později bylo zjištěno, že každé místo v periodické soustavě je obsazeno několika izotopy, a že tedy izotopie neplatí pouze pro radioaktivní prvky.

Soddy s A. S. Russelem K. Fajansem objevili v roce 1913 zákon alfa a beta rozpadu.

Soddy byl pro rozvoj radiochemie jedním z nejdůležitějších vědců, neboť jeho výzkumné práce měly pro tento obor chemie základní význam.


Fotogalerie



[ ZpětZpět na úvodní stranuWebmaster ]