Pregl

Fritz Pregl (Rakušan)

V roce 1923 byla F. Preglovi udělena Nobelova cena za objev originální metody mikroanalýzy organických látek.

* 3. 9. 1869 Lublaň, Slovinsko

+ 12. 12. 1931 Štýrský Hradec, Rakousko

Pregl se narodil v Lublani, v rodině bankovního úředníka. Ve svém rodišti také studoval a zde svá studia ukončil nepříliš zdařilou maturitou. Na univerzitě ve Štýrském Hradci studoval až do roku 1893, kdy se stal doktorem medicíny.

Jeho velký zájem o chemii ho zavedl na studijní pobyt na univerzitu do Lipska k Ostwaldovi a později na univerzitu do Berlína k H. E. Fischerovi.

Po návratu do Hradce pracoval v ústavu lékařské chemie a stal se mimořádným profesorem na tamní univerzitě. Profesorem chemie byl Pregl na univerzitě v Innsbrucku a profesorem fyziologie na univerzitě ve Štýrském Hradci.

Nejdůležitější Preglovy vědecké práce se týkají výzkumu aminokyselin, později se však zaměřil i na analýzu dalších organických látek. V této oblasti vypracoval metodu kvantitativní mikroanalýzy organických látek, podle které je možné zpracovat i vzorky o váze jen několika miligramů. Pro svoje pokusy si Pregl vytvořil i vlastní aparaturu nazvanou mikrováha.

V době první světové války se Pregl zabýval výzkumem existence enzymů v minimálním množství séra.

Preglova mikroanalýza byla cennou pomůckou pro výzkum chemických vlastností hormonů a vitamínů a stala se jednou ze základních metod celé biochemie. V dnešní době se těchto poznatků využívá nejen v biochemii a chemii, ale také v jaderné chemii při analýze polovodičů.


Fotogalerie



[ ZpětZpět na úvodní stranuWebmaster ]