Harden

Sir Arthur Harden (Angličan)

V roce 1929 byla A. Hardenovi (společně s Euler-Chelpinem) udělena Nobelova cena za výzkumné práce v oblasti kvašení cukrů a působení enzymů při tomto procesu.

* 12. 10. 1865 Manchester, Velká Británie

+ 17. 6. 1940 Burne End, Velká Británie

Harden studoval chemii v Manchesteru a později v Erlangenu u O. Fischera. Od roku 1897 pracoval v nově zřízeném Britském ústavu preventivního lékařství a zároveň byl profesorem biochemie na univerzitě v Londýně.

Svoji vědeckou práci zaměřil Harden na výzkum alkoholických enzymů a jejich funkci v procesu kvašení cukru. Tyto studia vedly k vysvětlení účinku enzymů.

Ukázalo se, že jedna molekula enzymu může aktivovat i milion jiných molekul za vteřinu, jakož i to, že syrový enzym nepromění cukr hned na alkohol a kysličník uhličitý, nýbrž že je třeba dalších dvacet jednotlivých enzymů. Každý z těchto enzymů provádí jednu z chemických změn, odstraní jeden atom z molekuly substrátu nebo změní chemickou vazbu. Důležité však je, že každá z těchto operací probíhá za velmi malé změny energie.

Harden v roce 1906 objevil také koenzym kozymázu, látku, která reaguje při enzymové katalýze se substráty.

Objev této nebílkovinné složky většiny enzymů nutné pro jejich katalytickou činnost vnesl nový převratný přínos do fermentačních procesů.

Hardenovy vědecké práce znamenaly obrovský přínos do poznání kvašení aktivního droždí, proměny cukru v rostlinných i živočišných organismech a dalších chemických procesů souvisejících především s činností enzymů.


Fotogalerie



[ ZpětZpět na úvodní stranuWebmaster ]