Aston

Francis William Aston (Angličan)

V roce 1922 byla F. W. Astonovi udělena Nobelova cena za objev velkého počtu izotopů několika neradioaktivních prvků pomocí hmotnostního spektrografu, jakož i za objev tzv. zákona celých čísel.

* 1. 9. 1877 Harbone, Velká Británie

+ 20. 11. 1945 Cambridge, Velká Británie

W. Aston odešel ze svého rodiště studovat na univerzitu do Birminghamu. Na univerzitě v Edgbastonu se stal docentem v roce 1909, později vyučoval na Trinity Colege v Cambridge a zde také několik let pracoval v Cavendishově laboratoři u J. J. Thomsona.

V této laboratoři se po skončení první světové války stal nejdříve profesorem a pak ředitelem. Členem anglické akademie věd Royal Society v Londýně se F. W. Aston stal v roce 1921.

Ve své vědecké práci se Aston zpočátku zabýval problémem černého tělesa, později zkoumal vzácný plyn neon a vyslovil předpoklad existence jeho izotopů.

Od roku 1919 se zabýval hmotnostní spektroskopií a dokázal existenci atomů nestejných hmotností v chemických prvcích. Sestrojil přístroj, ve kterém jsou svazky iontů odchylovány elektrickým a magnetickým polem, a dle velikosti této odchylky určí jejich náboj v poměru k jejich hmotnosti.

Tento přístroj, který je pro rozvoj chemie a fyziky velice důležitý, byl nazván hmotnostní spektrograf.

Na základě výzkumů s chlorem Aston zjistil, že většina prvků je ve skutečnosti směsí izotopů.

V roce 1925 Aston zdokonalil svůj spektrograf, a tak určil hmotnosti mnoha stabilních izotopů ještě mnohem přesněji.

Sám Aston objevil, jak již bylo řečeno výše, velkou řadu izotopů a pomocí jeho hmotnostního spektrografu objevili vědci ještě stovky dalších, a tak rozšířili periodickou soustavu chemických prvků.


Fotogalerie



[ ZpětZpět na úvodní stranuWebmaster ]