Artturi Ilmari Virtanen (Fin) |
![]() |
V roce 1945 byla A. I. Virtanenovi udělena Nobelova cena
za výzkumy v oblasti agrochemie a potravinářské chemie,
zejména za vypracování metod uchovávání krmiv.
* 15. 1. 1895 Helsinky, Finsko + 1973 Chemii studoval A. I. Virtanen na univerzitách v Helsinkách a Curychu, zoologii a botaniku na univerzitě v Münsteru. Později studoval také bakteriologii a biochemii. Na univerzitě v Helsinkách se stal profesorem biochemie a zde byl pro něj v roce 1931 vybudován výzkumný ústav biochemie. Virtanen studoval úrodnost půdy ve Finsku a dospěl k závěru, že v půdě je nedostatek dusíkatých sloučenin. Tento problém se snažil řešit studiem rostlinných látek bohatých na bílkoviny. Dále hledal metodu skladování krmiva pro dobytek, aby ztráty bílkovin a vitamínů byly co nejmenší. Tento problém vyřešil Virtanen objevem nové konzervační metody zeleného krmiva tzv. silážování. Tato nová metoda byla podle svého autora nazvána „AIV“ (podle iniciál Virtanenova jména). Konzervace spočívá v polévání krmiva uloženého na siláž zředěnou kyselinou chlorovodíkovou s malým množstvím kyseliny sírové. Tak se podporuje dýchání rostlinných buněk a proces fermentace v krmivu. Tato metoda konzervace se rozšířila v elice brzy i v dalších zemích světa a přispěla především ke zvýšené produkci mléka. Můžeme říci, že objevy tohoto finského chemika významně přispěly k rozvoji zemědělství. Lidstvo tak dostává výživu mnohem bohatší na bílkoviny a vitamíny. |