Emil Herman Fischer (Němec) |
![]() |
V roce 1902 byla H. E. Fischerovi udělena Nobelova cena za
práci v oblasti syntézy cukrů a purinů.
* 9. 10. 1852 Euskirchen, Německo + 15. 7. 1919 Wannsee, Německo Pocházel z rodiny podnikatele a obchodníka, který byl též majitelem továrny na barviva. Otec se domníval, že syn bude pokračovat v jeho šlépějích, a tak se Emil začal nejdříve učit obchodníkem. Později se však rozhodl pro univerzitní studia, otec jeho rozhodnutí schválil pod podmínkou, že bude studovat chemii, vzhledem k rodinné továrně. Emil studoval na univerzitách v Bonnu a Štrasburku, byl zde žákem A. Baezera. Ve svých dvacetisedmi letech se stal profesorem na univerzitě v Mnichově, později na univerzitách v Erlangenu, ve Würzburku a v Berlíně. Hlavní Fischerovou vědeckou oblastí bylo studium cukrů, aminokyselin, polypeptidů, proteinů, některých derivátů purinů aj. Objevil fenylhydrazin, sloučeninu, s níž cukry tvoří dobře krystalizující látku. Fischer objasnil složení kofeinu a teobrominu, syntetizoval hroznový cukr. Provedl analýzu bílkovin, při níž zjistil, že jejich základními látkami jsou aminokyseliny, polypeptidy a proteiny. Vytvořil rovněž metodu pro dělení aminokyselin. Jeho práce přijala s nadšením také nejširší veřejnost, především proto, že v této době byla rozšířena představa, že problém výživy je zcela jednoduchý a že v budoucnu budou k výživě stačit kuličky z bílkovin, které se budou vyrábět ze vzduchu a uhlí. Fischerovy objevy mají obrovskou hodnotu pro medicínu, například objev uspávacího prostředku veronalu a mnoha dalších přijali lékaři s velkým nadšením, jehož důkazem je jejich používání i dnes. |