Buchner

Eduard Buchner (Němec)

V roce 1907 byla E. Buchnerovi udělena Nobelova cena za biochemické výzkumy, především za objev bezbuněčného kvašení.

* 20. 5. 1860 Mnichov, Německo

+ 12. 8. 1917 Mnichov, Německo

Německý chemik Eduard Buchner se narodil v rodině lékaře. Studoval v Mnichově techniku, později studoval chemii na univerzitě u Baeyera a botaniku u C. W. Nägeliho. U Baeyera po skončení studia pracoval v laboratoři organické chemie, dále působil jako soukromý docent, později pak jako profesor v Kielu, v Tübingen a na zemědělské škole v Berlíně.

E. Buchner v roce 1897 vyřešil spor mezi L. Pasteurem a J. Liebigem o podstatě fermentačního kvašení. Německý chemik zjistil, že příčinou fermentace je enzym - tedy neživá chemická látka.

Tento enzym byl objeven jako vůbec první a Buchner jej izoloval z kvasinek. Dokázal tak, že kvašení vyvolávají sice chemické látky, ne však laboratorní, ale ty, které jsou vytvářeny živými organismy. Tak se tedy ukázalo, že Liebig měl pravdu v tom, že kvašení vyvolávají chemické látky, ovšem pouze ty, které jsou vytvořeny živými mikroorganismy, v tom měl zase pravdu L. Pasteur.

Buchnerův objev enzymu alkoholového kvašení vedl ke vzniku samostatného vědního oboru biochemie. Buchnerovy výzkumy dokázaly vysvětlit takové reakce probíhající v buňkách, které byly až do této doby připisovány tajuplným silám.

Tak byly pomocí Buchnerova dosaženy argumenty pro hypotézu, že i v živých organismech platí zákony fyzikální a chemické.



Fotogalerie



[Zpět - Zpět na úvod. str. - Webmaster]